Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A  HÍRES  MUZSIKUS

 

          A kertben a vetemények között tanyázott egy fekete tücsök legény. Ha unatkozott, ami elég gyakran megesett, elővette hegedűjét és muzsikálni kezdett. Aki hallotta legszívesebben befogta volna a fülét, mert olyan hamisan játszott.

Egy nap Anita is ott szorgoskodott anyukájával az ágyások között. Véletlenül kis föld darabkával úgy fejbe dobta a tücsköt, hogy az azon nyomban elájult.Kép

-- Jaj, te szegény! -- vette a kezébe a sebesültet. -- Hidd el, nem akartam. Nagyon sajnállak.

A kislány ápolni kezdte a tücsköt. Hideg vizes borogatást tett a fejére. Lefektette. Néhány percnyi pihenés után rendbe is jött a kis muzsikus.

-- Nagyon szépen köszönöm a kedves gondoskodást. -- köszönte meg Anitának, s visszaszökdécselt a kertbe. Ettől kezdve minden este felugrott a kislány ablakának párkányára, s hálából reggelig hegedült.

Anita örült a tücsök éji zenéjének, de sértette fülét a hamis dal. Elhatározta, megtanítja a tücsköt szolmizálni. Órák hosszat foglalkozott vele nap, mint nap.

-- Dó, re, mi, fá, szó, lá, ti, dó!

A kis tücsök szorgalmasan, szófogadóan ismételt minden egyes hangot. Ha eltévesztette, Anita rögtön kijavította:

-- Nem fá, hanem lá, lá, lá!

Hamarosan olyan szépen hegedült tücsök úr, hogy mindenki szívesen hallgatta.

Akkor Anitának eszébe jutott, hogy alapítsanak egy zenekart. Bejárták a szomszédos kerteket, még a rétre is kimentek, hogy tagokat toborozzanak.

Sikerült is.

Kép A kislány és a tücsök kiválogatták a sok jelentkező közül a három legjobban muzsikáló tücsköt. Az egyik bőgőzött, ketten hegedültek, Anita vezényelt. Heteket, hónapokat gyakoroltak. Meg is lett az eredménye. Meghallotta játékukat a színház igazgatója és szerződtette őket.

Olyan híresek lettek, hogy bejárták az egész világot.

Így vált Anita jóvoltából a kis tücsök legényből híres muzsikus.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.