Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A sas és a kakukkfióka

 

A  SAS  ÉS  A  KAKUKKFIÓKA

 

Gyengül a tél ereje. A hideg, erős szél lassan mérséklődik. Meg-megpróbál még lendíteni magán egy-egy erősebb lökéssel, de ereje elhagyja. Mint a madár, aki elfárad a hosszú repüléstől és elereszti szárnyait, hogy megpihenhessen, a viharos szél is elengedi magát. Már éppen csak lengedez, míg végül teljesen elül, átadja helyét a gyenge, langyos, tavaszi szellőnek.

A komor felhők is feladják. Szétnyílnak és megengedik, hogy a nap sugarai melengetően simogassák a földet. Erre aztán felébred a természet. A fák nyújtózkodnak akkorát, hogy rügyeik megpattannak és egy-kettőre zöld fátyollal borítják be a kopasz ágaikat.

A madarak boldogan trilláznak, köszöntik a csodálatos tavaszt. Vígan röpködnek a friss levegőben, s nézelődnek, keresik a helyet a fészekrakáshoz.

Így tett a sas madár is. Keringett, s keringett az erdő felett, míg kiszemelt egy sudár fát. Annak az ágai közé mekezdte a fészek építését. Nagy gonddal rakosgatta a vékony, száraz ágakat. Fonta, erősítette minden oldalról a fészket. Végül utolsó simításként illatos szénával bélelte, amelyre még puha tollakat is images.jpegterített.

-- Elkészültem a fészekrakással. -- nézegette munkája gyümölcsét. -- Itt az ideje, hogy tojással rakjam meg.

Úgy is volt. Ott csillogott a napfényben a három, szeplős tojás a fészek közepében.

Nem így tett a kakukk. Nem foglalkozott ő fészek építéssel.

-- Még mit nem! -- csipogta. -- Csak nem töltöm az időmet ilyen badarsággal. Meg aztán türelmem sincs hetekig a tojásokon ülni. Még mit nem! -- azzal ide-oda röpködött. Keresgélt, hol talál kész fészket, s ha meglátott a magasból egyet, leszállt a közelében. Kileste, mikor hagyja a gazdája üresen, s abban a pillanatban odalibbent és bepotyogtatott egy tojást. Így látogatott meg több fészket. Hol vadgalamb fészekbe, hol sas fészekbe rakott egy-egy tojást, s mint aki jól végezte dolgát, tovarepült, magára hagyva tojásait.

-- Kikeltik helyettem. Nekem nincs több dolgom velük.

A nagy sas ráült a tojásaira, hogy forró testével melengesse azokat. Nem vette észre, hogy egy kakukk tojás is ott lapul alatta. Pár hét mulva a kis fiókák csőrükkel kopogtatni kezdték belülről a tojás héját.

-- Mama, itt vagyunk! -- csipogták a tojásból.

Megdobban a sas mama szíve örömében.

-- Gyertek csak gyertek, nagyon várlak benneteket!

Hamarosan ki is bújtak a tojásból a kis fiókák. Csak egy tojásból nem bújt elő senki.

-- Hát te miért nem jössz már ki? -- kopogtatta meg gyengéden a csőrével a tojást a sas. -- Úgy látszik nem kaptál elég meleget. Mit tehetek? Türelmesen melengetem még. -- s ráült a tojásra.

A három fióka ott csipogott körülötte.

-- Mama, éhesek vagyunk.

Odaszólt a sas mama a fészek közelében tollászkodó sas papának:

-- Ugyan kérlek, ugorj már el és hozz a kicsinyeknek egy pár hernyót. Én kikeltem még ezt az egy tojást.

Míg a papa élelem után nézett, kipattant az utolsó tojás héja is és előbújt belőle a gyámoltalan madár fióka.

images.jpeg-- Különös -- nézegette a mama fiókáját --, ez valahogy nem olyan, mint a többi.

De azután el is felejtkezett róla. Gondosan etetgette, ápolta fiókáit egyforma szeretettel. A legéhesebb és a legnagyobb hangu az utolsó fióka volt.

-- Furcsa -- mondogatták egymásnak a sas szülők --, elválik a többitől ez az utolsó fióka.

Egyszer, amikor a fiókák egyedül maradtak, mert mama, papa élelem után néztek, arra repült egy idegen sas madár. Éles szeme felfedezte a magukra hagyott  kis madarakat és köztük azt a furcsa fiókát.

-- Ni ni, ha jól látom, az ott egy kakukk ivadék! -- azzal lecsapott a fészekre és elragadta a rémülten csipogó madár fiókát.

Pont akkor tért haza sas mama, szájában tekergődzött egy kövér, zöld hernyó. Meglátta az idegen sast, aki elrabolta egyik fiát. Bedobta sebtében a fészekbe a hernyót és a tolvaj után vetette magát. Mikor utolérte, így kiáltott rá:

-- Add vissza a fiamat!

-- Ugyan már, miért vagy úgy oda, hiszen ez nem sas, hanem kakukk fióka! -- válaszolt az idegen sas.

-- Hát ezért volt olyan furcsa. -- gondolta sas mama, de meghallotta kétségbeesett csipogását a rabló csőrében a kis madárnak. Anyai szíve megtelt szeretettel és féltéssel. -- Ő az enyém! -- vijjogta. -- Én keltettem ki! Add vissza! -- azzal éles csőrével nekiesett az idegen betolakodónak.

Az ijedtében kiejtette csőréből a fiókát és elmenekült. Sas mama elkapta a vergődő madárkát, még mielőtt a földre zuhant volna. Gyengéden csőrébe vette és visszarepült vele a fészekhez. Egyforma türelemmel tanítgatta a négy fiókát repülni. Később magyarázta nekik, hol és hogyan kell megkeresni és elkapni a hernyókat, egereket, pockokat.

Történt egyszer, hogy a néy fióka ismét egyedül volt a fészekben. A repülés tudományát még nem igazán sajátították el. Felügyelet nélkül nem hagyhatták el a fészket. Ott játszottak szófogadóan a puha tollak között, mikor arra kúszott nesztelenül egy éhes óriás kígyó.

-- Itt a finom ebédem! -- sziszegte halkan a csúszómászó.

Megrémültek a fiókák. Összebújtak ijedtükben és dobogó szívvel várták, mi lesz most. A kakukk fiókának eszébe jutott, hogy sas mama milyen szeretettel nevelgette, etette őket, őt is, pedig már tudta, hogy ő nem sas. Elhatározta gyorsan, hogy ha kell, az élete árán is megmenti hálából testvéreit. Ezért éktelen csipogásba kezdett. Kiabált, visított, ide-oda ugrált a fészek szélén.

Úgy meglepődött ezen a harcias kitörésen a kígyó, hogy ijedten húzta vissza kitátott száját.images.jpeg

-- Gyere csak! -- kiabált a kis kakukk fióka. -- Nem engedem, hogy elvidd a testvéreimet! -- s pici, gyenge csőrével belecsípett a kígyó fejébe.

Meghallotta  sas mama a hangos, kétségbeesett csipogást.

-- Valami baj lehet otthon! -- gondolta és sebes szárnycsapásokkal igyekezett otthona felé. Már a magasból felfedezte a fiókáira leselkedő veszedelmet.

-- Álnok kígyó! -- kiáltotta. -- Ne fend az én fiaimra a fogad! -- azzal zuhanó repüléssel egyenesen a kígyó felé tartott, aki tekergőzve menekült a felbőszült anya elől.

Boldogan simogatta a bátor, önfeláldozó kis kakukk fiókát  sas mama , aki így akarta meghálálni, hogy kikeltette és felnevelte őt a sas.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.