Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

AZ  EGYPÚPÚ  TEVE

 

          A sivatagban, annak is majdnem a közepén éltek a púpú tevék. Igen békés, jámbor állatok voltak. Egész nap rágcsáltak, pihentek. De ha kellett, napokig kitartóan meneteltek a nagy melegben, cipelve hátukon az embereket és azok csomagjait.

Az utasok kényelmesen elhelyezkedtek a tevék két púpjaik között. Lassú, ringó járásuk sokszor álomba ringatta az embereket. A sivatag közlekedési eszköze sokáig nem is volt más, mint a két púpú teve.Kép

Egyszer az egyik teve mamának kis tevéje született. Már a születése pillanatában más volt, mint a többi teve. A hátán nem kettő, hanem csak egy púp volt. Míg egész kicsi volt az újszülött teve, nem is volt semmi baj.

Hanem, ahogy nőtt, a pajtásai egyre sűrűbben csúfolták az egy púpja miatt.

-- Anyám, nem bírom tovább -- állt egyik nap anyja elé -- nagyon fáj, hogy én vagyok a barátaim gúnyolódásainak célpontja. Elmegyek világgá. Talán találkozom valakivel, aki így fog megszeretni, így fog elfogadni, ahogy kinézek.

-- Eredj fiam, járj szerencsével. -- búcsúzott tőle édesanyja.

Lógó fejjel, nagy búsan elindult a teve, hátán az egy kis púppal. Ment, mendegélt sok-sok napon, éjszakán keresztül, kevés pihenővel.

Egyszer elfogyott a talpa alól a meleg homok. Dús, zöld, puha fű váltotta fel. Csodálkozva nézte először a kis teve, majd megkóstolta. Ízlett neki, s olyan sokat evett belőle, hogy úgy jól lakott, mint a duda. Tovább folytatta útját. Találkozott egy kislánnyal.

A leányka megszólította a bandukoló állatkát.

-- Hová igyekszel?

-- Nem tudom. -- felelte a vándor. -- A célom az, hogy találjak valakit, aki elfogad engem az egy púpommal, mert nézz csak meg jól, nekem nincs két púpom.

Kép -- Jaj, de aranyos vagy! -- kiáltott fel elragadtatva Anita. -- Gyere elviszlek a papámhoz. Ő az állatkert igazgatója. Azt hiszem megengedi, hogy ezután ott élj.

Úgy is volt. Örömmel engedték meg, hogy az állatkertbe költözzön.

A kislány minden nap lekefélte barátja szőrét és a sok látogató kedvence lett az egy púpú teve, aki jól érezte magát új környezetében.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.