Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

CINKE  K.F.T.

 

   Álmatlanul forgolódott fészkében cinke papa. Törte a fejét, hogy hogyan kellene egy kis pénzhez jutni. Bővíteni kell a fészküket, mert hamarosan itt lesznek a kis cinkék, akiknek sok mindenre lesz szükségük, míg felnőnek. Meg aztán egy nagy kirándulást is tervezget.Kép

-- Cinke mamának is szeretnék venni valami szép ajándékot! -- sóhajtotta.

Ennél a gondolatnál mégis csak szemére szállt az álom. Elaludt mélyen. Álmában aztán messze földön járt, ahol különös dolgot látott. Összefogtak a madarak és közös erővel dolgoztak.

Amikor reggel az első kakasszóra felébredt, egyszerre eszébe jutott álma:

-- Nem is rossz dolog, amit álmodtam! -- csicseregte csendesen, nehogy felébressze párját, aki még békésen szunyókált mellette, csőrét szárnya alá dugva.

Ismét törte a fejét, most már beleszőve az álmát is.

-- Azt hiszem eszembe jutott egy jó megoldás! -- villant fel két szeme.

Alig várta, hogy közölhesse tervét cinke mamával, de a világért sem zavarta volna meg pihenését. Türelmesen várt, míg felébred. Addig kiült a fészek szélére, s elvégezte a reggeli tisztálkodást. Szép színes tollait is sorra rendbe szedte. Mire elkészült, addigra párja mocorogni kezdett. Először az egyik szemét nyitotta ki, körülnézve érdemes-e teljesen felébredni. Amikor látta, milyen ragyogóan süt a nap, kinyitotta a másik szemét is. Szárnyaival nyújtózkodott egy nagyot:

-- Jó reggelt kedves párom! -- köszönt cinke papának.

-- Jó reggelt! -- üdvözölte kedvesen ébredező társát cinke papa. -- Már nagyon vártam ébredésedet, van egy ötletem, kíváncsi vagyok a véleményedre.

-- Álmodtál valami jót? -- kérdezte egy nagy ásítás közben cinke mama, miközben óvatosan forgatta meg csőrével az alatta lévő pici tojásokat.

-- Igen, azt hiszem az álmom segített abban, hogy arra a gondolatra jutottam, alakítsunk egy takarító KFT.-t.

-- Egy takarító micsodát...? -- kérdezte párja.

-- KFT. -t. -- mondta türelmesen cinke papa. -- Ma ez divatos elnevezése egy vállalkozásnak.

-- És, hogy gondolod megalakítani ezt a micsodát, ezt a KFT.-t?

-- Meghívjuk a környéken élő barátainkat egy piknikre, és eszegetés közben megbeszéljük a dolgokat, megkérdezzük tőlük, ki akar a KFT.-nek tagja lenni.

-- Kikre gondoltál?

-- A cinke testvéreinkre elsősorban és a harkályokra. -- válaszolt cinke papa.

-- Jó ötlet. -- fejezte ki egy csicsergéssel cinke mama az elismerését.

-- Reggeli után, ha te is segítesz, elindulunk, felkeressük a leendő tagokat. -- mondta cinke papa és nekilátott a feltálalt kukac csemegének.

Amikor az utolsó falatot is elfogyasztották s kiürült a tányérjuk, elröppentek, cinke papa déli irányba, cinke mama keletre repült. Becsöngettek cinke sógorukhoz, barátaikhoz. Felkeresték a környéken lakó és dolgozó fakopácsokat és meghívták egy délutáni piknikre őket.

Volt, akihez kétszer is el kellett látogatni a nap folyamán, mert épp bevásárló körúton volt és így nem találták otthon.

De mire cinke mama elkészült az utolsó fogással is, amivel vendégeinek akart kedveskedni, addigra összegyűlt a kis társaság a nagy fa ágain. Mindenki ott volt akit meghívtak.Kép

Eszegettek, iszogattak, cseverésztek. Nagyon vidám volt a kis csapat. Akkor cinke papa megcsörrentette poharát, jelezve, szólni kíván a vendégekhez.

Pillanatok alatt elcsendesedtek a madarak és a vendéglátó felé fordultak, kíváncsian várva, mit akar közölni velük.

-- Kedves barátaim, egy kis figyelmet kérek. -- kezdte cinke papa a beszédét, s elmondta, mit tervez. -- Közösen dolgoznánk, a pénzen is közösen osztozkodnánk. -- fejezte be.

Először néma csend követte szavait, majd innen is és onnan is viharzottak a kérdések:

-- Hogyan gondolod az indulást?

-- Hogyan hirdetjük meg a KFT. megalakulását?

-- Ki szervezi meg a munkát?

-- Ki lesz a könyvelő?

-- Mennyi pénzt kérjünk egy-egy munka elvégzéséért?

-- Egy-egy csapatban hány fő legyen?

Annyi,de annyi kérdés röpködött a levegőben, hogy cinke papa azt sem tudta merre kapja a fejét, kinek válaszoljon.

-- Csak sorjában! -- kiáltotta. -- Csak sorjában! Minden kérdés helyén való, és minden kérdésre válaszolni kell.

Késő délutánig tárgyalták a felvetett kérdéseket. Mindent megvitattak.

-- Először is a helyi újságokban megjelentetünk egy cikket, hogy hírül adjuk az embereknek, megalakítottuk a takarító KFT.--nket. -- szögezte le a legfontosabb kérdést cinke papa. -- Másodszor, felkérlek téged cinke sógor, hogy te jegyezd, mikor, hová kell a brigádnak menni. Ez is nagyon fontos.

Végül megpecsételve az egyezséget, a KFT. megalakulását, koccintottak a sikerre.

Ettől kezdve mindenki intézte a rábízott munkát.

Az emberek olvasták az újságban a hirdetést. Kicsit csodálkoztak rajta, de azután örömmel vették, és akinek gyümölcsöse volt, azonnal felkereste a "CINKE KFT" ügyintézőjét és megbízást adott a kukacok, hernyók irtására.

A KFT. tagjai becsületesen végezték el a munkát. Jaj volt annak a kártevőnek, amelyik ott lapult a rájuk bízott gyümölcsfában! Nem kegyelmeztek egynek sem.

Annyira megszaporodott a munkájuk, hogy cinke sógor nem győzte a megrendeléseket rögzíteni.

-- Ki kellene valamit találnunk. -- mondta egy megbeszélésen. -- Azt hiszem telefont kellene beszereltetnünk.

-- Igen az kell, de egy üzenetrögzítő is szükséges hozzá. -- mondta az egyik harkály.

Másnap cinke mama berepült a városba és megrendelte a telefont és hozzá az üzenetrögzítőt.

Pár nap múlva meg is jelentek a szerelők és bekötötték a telefont. Ezzel meggyorsult a munka megrendelésének rögzítése. Felszabadult egy munkaerő, aki ezután társaival együtt röpködhetett egyik gyümölcsfáról a másikra, tisztítva azokat a kártevő bogaraktól, kukacoktól.

Olyan rendes munkát végeztek, hogy a gyümölcsfák egészségesek lettek, mint a makk. Rengeteg gyümölcs termett rajtuk. Az emberek boldogan sétálgattak a fák között, gyönyörködtek a bő termésben, a mosolygó almákban.

-- Nem kell permeteznünk. A "CINKE KFT" madarai elvégzik helyettünk a munkát.

A jó munka híre eljutott a városka határán, de még az ország határán is túl. Hamarosan külföldi megrendelők jelentkeztek a telefonon, akik nagyon szerették volna, ha a KFT vállalja a gyümölcsösük takarítását.

Összegyűltek a tagok, hogy egy megbeszélésen vitassák meg, mi legyen? Repüljenek-e olyan messzire, vállalják-e a munkát más országokban is?

-- Ha úgy határozunk -- mondta cinke papa --, hogy kiterjesztjük vállalkozásunkat külföldre is, úgy bővíteni kell a tagok számát. Új munkaerőket kell alkalmazni.

S úgy döntöttek, megmentik a környező országok gyümölcsfáit is a hernyóktól, bogaraktól.

Jött ismét az újsághirdetés, mely így hangzott:Kép

" Azok jelentkezését várjuk a "CINKE KFT"-be, akik tiszta és lelkiismeretes munkát végeznének a gyümölcsösökben ithhon és külföldön egyaránt."

Jöttek a jelentkezők. A meggyfa ágai csak úgy roskadoztak a fecskék, rigók súlya alatt.

A fecskék tavasztól-őszig vállalták a munkát, és ígérték, hogy a rájuk bízott területen az összes kártékony bogarakat kiirtják. A rigók úgy szintén.

Bejött cinke papa terve. Volt már miből bővíteni a fészket, amely olyan szép lett, mint egy palota. Boldogan dörzsölte össze két tenyerét:

-- Kedves párom, látod megvalósult az elképzelésem. -- s meghatódva nyújtotta át ajándékát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.