Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
   

Menyegző

Alighogy hazatért gyönyörű menyasszonyával a fővárosból Vakond úrfi, rögtön elhatározta, nem várnak sokáig, hamarosan megtartják az esküvőt.

Másnap felkereste Ürge barátját, aki örvendezve üdvözölte.

-- Régen láttalak, azt hittem, annyira megtetszett a városi élet, hogy haza sem jössz többé.

-- Nem úgy van az -- mosolygott a vakond --, alig vártam már, hogy vége legyen a divatbemutatónak. Kívánkoztam haza, ide a zöldelő kertembe, a rétre. Mit is kezdenék én ott a betonrengetegben? Nem tudom, nagyon szép város, de itt van az otthonom és itt vannak a barátaim. Hanem, elmondom miért jöttem.

-- Kíváncsian hallgatlak.-- Szólt Fürge Ürge, aki észrevette barátja arcán, hogy komoly közölnivalója van. -- gyere ülj ide mellém. -- és arrébb húzódott a zöldre festett kerti padon.

A vakond kényelmesen elhelyezkedett, megköszörülte a torkát:Kép

-- Megházasodom. -- mondta csendesen, de határtalan boldogság csendült ki a hangjából. -- Szeretném, ha te lennél az esküvői tanúm és szeretném, ha segítenél a lakodalom szervezésében.

Fülig szaladt az ürge szája, úgy mosolygott. Felugrott a padról, felrántotta barátját is és megölelte.

-- Gratulálok az elhatározásodhoz és olyan lakodalmat csapunk, aminek a híre túl jut hetedhét határon. -- mondta izgatottan és elkezdett körözni a vakond körül, aki követte annak mozgását, körbe-körbe forgott, míg végül elszédült, s lehuppant a fűbe. Melléje telepedett Fürge Ürge is.

-- A városból hoztad a menyasszonyt? -- kérdezte akkor. -- Szép?

-- Gyönyörű! -- lelkendezett a vakond. -- Ott ismerkedtem meg vele a divatbemutatón, ő is manöken volt. Boldog vagyok, hogy találkoztam vele.

-- Örülök, hogy boldog vagy. -- mondta őszintén az ürge.

Elkezdődött a készülődés a menyegzőre. A kakukk és a vadgalamb hordták szét a meghívókat az erdő-mező lakóinak, melyeket a fecskepáros festett.

A tó partján a hatalmas szomorú fűzfa alatt alakították ki a tánchelyet. Körbe asztalokat, székeket állítottak fel.

A mezei pocok, nyúl anyó segítségével varrta a menyasszony ruháját fehér harangvirágból. A pók család szőtte a leheletkönnyű, hosszú fátylat. Gyöngyvirágból fonta nagy gondosan a koszorút Mókus Teri.

Fürge Ürge a híres Tücsök Bandi zenekarát szerződtette. Tudva levő volt, hogy párjuk nem akadt széles e réten. Négy fiatal szürke veréb szállt le az ürge házának kapuja előtt álló bokorra.

-- Ti mi járatban vagytok? -- kérdezte tőlük meglepődve Fürge Ürge.

-- Hallottuk, hogy lakodalomra készülődtök -- csiripelték a verebek --, szeretnénk koszorúslányok lenni.

Haragosan nézett rájuk az ürge: -- Még mit nem, hogy elrontsátok a vendégek jókedvét a veszekedésetekkel!

-- Ígérjük, nem fogunk veszekedni. -- fogadkoztak a verebek.

Gondterhelten vakargatta a feje búbját Fürge Ürge egy darabig, majd így szólt:

-- No nem bánom, ha megígéritek, hogy nem fogtok veszekedni, akkor igyekezzetek megvarratni a koszorúslány ruhát, mert holnap már itt lesz a nagy nap.

S reggel, amikor felébredt a nap és kinyitotta a szemét, látta ám a lázas készülődést Vakond Úrfi háza táján.

Díszes hintó állt meg a kapu előtt, melyet nagy büszkén a Szürke Nyúl húzott. S megjelent az udvaron a menyasszony, szebb volt, mint a hajnalcsillag, kézen fogva vezette Vakond Úrfi, aki feszesen tartotta vállát a frakkjában. A hosszú fátylat a négy veréb tartotta, kiknek úgy csillogott fényes tollruhájuk a napfényben, hogy hunyorgott aki rájuk nézett.

A Vakond Úrfi és arája felültek a hintóba és a menet lassú léptekkel elindult a tó partjára.

Ott a bölcs bagoly előtt, aki áldását adta az ifjú párra, a menyasszony is és a vőlegény is ünnepélyesen kimondták a boldogító igent. Fogadalmat tettek, jóban-rosszban együtt lesznek életük végéig. Szeretetben nevelik születendő gyerekeiket.

Kép És azután kezdetét vette a dínom-dánom. Felszolgálták a finom ebédet, mely annyi fogásból állt, hogy a vendégek már majdnem szétdurrantak. Ettek, ittak.

S akkor elhelyezkedtek az emelvényen a zenészek, felhangolták a hegedűjüket és húzták a talp alá való nótát. Harsogott a tücsök zene.

Táncra perdült a lakodalmas nép. Táncba vitte ifjú feleségét Vakond Úrfi.Táncoltak a koszorúslányok. Ropta a táncot Fürge Ürge, Szürke Nyúl, a mezei pocok, a fecskék, a kakukk, a galamb és az erdő-mező minden meghívott vendége.

Valóban olyan lakodalmat csaptak, amilyen még nem volt ezen a kerek réten. A tóból még a halak is kidugták a fejüket és a víg nótára ők is táncot jártak. 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.