Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

SZÉPSÉGKIRÁLYNŐ  VÁLASZTÁS

 

          Bizonyára azt hiszitek, hogy egyedül csak az emberek a hiúak, hogy csak ők illegetik-billegetik magukat? Úgy gondoljátok csak az emberek rakosgatnak magukra csecse-becséket, hogy még szebbek legyenek?

No, hogy nem így van, elmesélek egy történetet. Ez a mese arról szól, hogy az állatok, madarak körében épp úgy van versengés, hogy ki látsszon szebbnek, mint nálunk embereknél.

Egyszer, már nem is tudom melyik erdőlakó, kitalálta:Kép

-- Rendezzünk szépség versenyt. Bárki benevezhet. Itt tartjuk a nagy tisztáson. -- szólt a hirdetés.

A hír tovaterjesztését a varjúra bízták, aki egyik fáról a másikra röppent és hangos károgással adta tudtára mindenkinek a közelgő nagy eseményt. Mint a méhek a méhkasban, úgy felbolydult az erdő apraja, nagyja. Ilyen izgatott, lázas készülődést még senki nem látott. Sok dolga akadt a tóban lakó ráknak:

-- Csak sorban! Ne tolongjatok! -- szólt rá a parton nyüzsgő állatokra.

Mind arra várt, hogy frizurát vágasson magának.

-- Én nagyon sietek! -- jelentette ki a róka kisasszony.

-- Várnod kell egy kicsit, mert meg kell élesítenem az ollómat. -- mondta a rák, azzal elkezdte fenni az ollóját.

Amikor elkészült a frizurákkal, szebbnél-szebb ruhákat szabott ki. A szarka is állandóan csattogtatta a csőrét, ő segédkezett az elegáns kosztümök elkészítésében.

Eljött a várva várt nagy nap. Összeült a zsűri, mely három tagból állt. A bagoly, ő volt az elnök, valamint az oroszlán és a szarvas.

Kép -- Csendet kérünk! Csend legyen! -- kopogott a csőrével egy fatörzsön a fakopács.

-- Figyelem! A szépségkirálynő választást ezennel megkezdjük. Sorakozzanak fel a hölgyek, s kérjük, hogy egyenként sétáljanak el a zsűri előtt, akik pontszámokkal fejezik ki tetszésüket.

Nagy volt a fegyelem. Nem tolongott senki. Elindultak a szebbnél-szebb lányok. Elsőnek Róka Kriszti ment. Vörös bundája vakítóan fénylett a napsütésben. Elegáns mozdulatokkal vonult el a zsűri előtt, akik összedugták fejüket, súgtak valamit a harkálynak, aki azonnal ütötte a fa törzsére a pontszámot: -- egy, kettő, három.

A hosszú lábú, hosszú csőrű gólya következett. Utána a fényes, fekete szőrű párduc, aki elnyúlt, kecses mozgásával sok pontot szerzett. A ragyogó színben pompázó papagáj, az elragadóan tekergő kígyó, a zöld ruhában megjelenő béka, mind mind nagy tetszést aratott. A hosszú nyakú zsiráf, a csíkos kosztümös zebra, a fekete estélyi ruhában libbenő fecske, a pici ökörszem, ugyanannyi pontot kapott , mint a fehér kalapos pávián.

A harmadik helyért viaskodott a páva és a gém. Az első helyezést nem tudták eldönteni. Olyan szép és kecses volt a hattyú, nemes tartású fejével, mint a vékony lábú, pettyes ruhás, nagy szemű, őzike, akinek a mozgása döntötte el végül is a versenyt.

Felállt a zsűri elnöke.

-- Meghoztuk a szépség versenyben a döntést. Azt hiszem nem lesz ellenvetés. Szépségkirálynőnek, Gizikét választottuk, a kis őzet.

-- Hurrá! -- kiáltott fel helyeslően a tömeg.

A bagoly megvárta, míg csend lett, majd folytatta:Kép

-- A második helyre ez a gyönyörű ifjú hölgy került, aki fehér ruhába öltözött, a hattyú.

-- Hurrá! -- zúgtak az állatok ismét.

A harmadik hely a gémé lett.

-- Helyes, helyes, egyetértünk! -- helyeseltek a résztvevők.

-- Nagyon nehéz volt a dolgunk, mert igazán szépek az erdő lányai mind. -- mondta a bagoly. -- De úgy látom az igenlő bólogatásokból, hogy helyesen döntöttünk.

Ezzel véget ért a nagy esemény, melyről még sokat suttogtak az állatok, s a madarak.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.